Forum o tolerancji
Tolerancja?A co to?
European Network Against Racism - Europejska Sieć Przeciwko Rasizmowi
Problematyka rasizmu jest obecna w polskiej polityce oraz dyskursie publicznym od niedawna.
Proces demokratyzacji generalnie miał pozytywny wpływ na sytuację mniejszości. Wyjątkiem w tym względzie są Romowie, którzy ucierpieli wskutek przemian ekonomicznych. Oni także bywali ofiarami przemocy i dyskryminacji. W celu poprawy położenia tej grupy stworzone zostały dwa rządowe programy pomocowe – pierwszy program pilotażowy był wdrażany w latach 2000-2003, drugi zaś – ogólnopolski – jest prowadzony obecnie.
Oprócz mniejszości narodowych w Polsce mieszkają również inne grupy osób, które mogą być obiektem dyskryminacji rasowej: migranci i cudzoziemcy. Oni jednak nie są objęci ustawodawstwem odnoszącym się do mniejszości narodowych i etnicznych. Jednak dzięki zobowiązaniom międzynarodowym, w ostatnich latach Polska rozpoczęła implementację dyrektyw antydyskryminacyjnych Unii Europejskiej oraz przyjęła Krajowy Program Przeciwdziałania Dyskryminacji Rasowej, Ksenofobii i Związanej z Nimi Nietolerancji 2004-2009. Ten program obejmuje wszystkie grupy mogące być ofiarami rasizmu.
ENAR promuje postawy anty-rasistowskie i równe traktowanie mniejszości etnicznych oraz osób wywodzących się spoza, a obecnie zamieszkujących Unię Europejską.
Otwarty rasizm występuje w Polsce rzadko. Jakkolwiek przypadki przestępstw i przemocy na tle rasowym się zdarzają, to nie są one ani drastyczne, ani częste. Przybywający do Polski cudzoziemcy spotykają się raczej z brakiem sympatii czy ksenofobią niż rasizmem. Ksenofobia dotyka głównie osób o pochodzeniu afrykańskim czy azjatyckim oraz mieszkańców byłego Związku Radzieckiego. Najbardziej narażone na rasizm są osoby wyróżniające się spośród reszty społeczeństwa wyglądem, np. Romowie oraz ludzie o ciemnym kolorze skóry – oni najczęściej bywają ofiarami przemocy fizycznej i werbalnej. Z kolei Żydzi są najczęstszym podmiotem mowy nienawiści.
Rasizm i dyskryminacja rasowa jest stosunkowo nowym tematem w Polsce i jest prawie nieobecna w publicznym dyskursie. Do sądów nie trafiają przypadki dyskryminacji z powodów etnicznych.
* * * *
Nie mieszkam w mieście bo na prowincji i na co dzień nie mam raczej do czynienia z rasizmem... (przynajmniej otwartym)
Ale jeżeli już to mogę jedynie stwierdzić z mojego doświadczenia, że ludzie w większości są mocni w słowach bo tym czasem można urazić najbardziej...
Denerwujące jest to, że gdy np idzie ulicą ktoś kto ma ciemny kolor skóry to jest najczęściej wytykany palcami lub nawet wyśmiewany... Domyślam się, że to nie jest miłe... Może to dlatego, że nie ma zbyt dużo u nas takich ludzi i może gdyby było ich więcej to nasze społeczeństwo by się do tego przyzwyczaiło i nikt by nie zwracał na to uwagi....
Takie jest moje zdanie z mojego otoczenia... U Was może być inaczej
Tolerancja?A co to?
A ja mam styczność z rasizmem i to w mojej własnej rodzinie. Rodzice są rasistami. Zawsze mówią, że żydzi są tacy tacy i tacy, a araby tacy i tacy///
To jest bardzo wkurzające.
Szefowa
Dominika współczuję Ci... Często jest tak, że gdy rodzice są rasistami to dzieci również nabierają takich przekonań... i cieszę się, że masz własne zdanie na ten temat
Ja spotkałam się przejawem obawy przed rasizmem. Kiedyś jechałam z siostrą autobusem. Na jednym z przystanków wsiadło trzech tak zwanych "Karków". Na kolejnym chciał wsiąść ciemnoskóry chłopak. Jak tylko ich zobaczył zaraz zmienił zdanie i wsiadł innym drzwiami. Przez całą drogę musiałam wysłuchiwać wyrażania swoich poglądów, z resztą chamskich, przez tych drechów. Miałam ochotę Walnąć jednego z drugim, ale wiecie z takimi lepiej nie zadzierać.
Wkurza mnie, że w Polsce nie ma żadnego paragrafu na takich ciołków.
Tolerancja?A co to?
o to jest naprawde okropne.
W sumie to w Polsce jest dużo takich właśnie ludzi- rasistów.
Ja jednak nie jestem jak moi rodzice. Wszystkich toleruje tak samo.
Szefowa
Na szczęście nie wszyscy są tacy i trzeba rozszerzać myśl o tolerancji
mam nadzieję, że do tego forum coraz więcej ludzi będzie się zapisywało